Biblioteca de cunoștințe

Ce este un VPN? Ghid pentru începători creat de experți (2023)

Ce este un VPN? Ghid pentru începători creat de experți (2023)

 

Prescurtare de la Virtual Private Network (rețea virtuală privată), VPN-ul creează o conexiune sigură între voi și internet. Vă oferă un strat suplimentar de confidențialitate și anonimitate, astfel încât să puteți:

  • să vă ascundeți activitatea pe internet și locația pentru a evita urmărirea (mai ales în cazul rețelelor WiFi publice).
  • să învingeți cenzura online și să navigați liber pe internet.
  • să descărcați în siguranță și anonim torrente, fără restricții de viteză.
  • să deblocați platforme de streaming, precum Netflix, Disney+ și altele.

Poate suna complicat, dar nu este nevoie să fiți experți în tehnologie pentru a utiliza un VPN. 

 

În acest ghid, vă voi arăta cum funcționează cu adevărat serviciile VPN. În plus, vă voi împărtăși trucurile mele pentru a profita din plin de serviciul vostru de VPN, chiar dacă sunteți începători.

 

Clip video – 1 min: Ce este un VPN și cum funcționează?

 

 

Un VPN este un instrument de securitate esențial pentru protejarea confidențialității online. Fără un VPN, activitatea voastră pe internet poate fi interceptată și vizualizată cu ușurință de alte persoane. Aceasta include istoricul de navigare, fișierele descărcate, detaliile bancare și parolele.

În plus, totul poate fi atribuit dispozitivului vostru din cauza adresei IP. Adresa voastră IP vă dezvăluie locația fizică și poate fi utilizată pentru a vă urmări în viața reală. Este ca și cum ați trimite cărți poștale prin poștă – oricine poate citi mesajul și vedea numele și adresa.

Dar, atunci când vă conectați la un VPN, activitatea voastră pe internet este criptată, iar adresa IP reală este mascată. Nimeni nu poate vedea cine sunteți sau ce faceți, nici măcar furnizorii de servicii de internet, guvernele sau hackerii.

În loc de cărți poștale, acum trimiteți un mesaj privat ultra-securizat, pe care doar destinatarul îl poate citi. Nu există nicio adresă sau nume al expeditorului. Dacă cineva încearcă să vă spioneze, va vedea doar o mulțime de informații criptate.

 
 
 

Ce ascunde un VPN?

Utilizarea unui VPN ascunde adresa IP reală și vă criptează conexiunea la internet. Dar ce înseamnă acest lucru în viața de zi cu zi?

  • Istoricul de navigare este privat — VPN-ul vă ascunde istoricul de navigare și căutare de furnizorul de servicii de internet (ISP). Singurul lucru pe care acesta îl poate vedea este traficul criptat care călătorește către serverul de VPN.
  • Vă puteți schimba locația online — Adresa IP vă dezvăluie locația fizică. Utilizând un VPN, vă puteți conecta la un server dintr-o altă țară pentru a accesa conținut local (cum ar fi Netflix SUA, știri online și site-uri de torrente).
  • Activitățile voastre pe internet sunt anonime — Un VPN no-log garantează faptul că nimeni nu va ști ce faceți online. Acest lucru este ideal pentru fanii torrentelor și ai rețelelor Peer-to-Peer (P2P).

 

 

Acum că aveți idee ce face un VPN și cum funcționează, să aruncăm o privire asupra utilității sale!

O mai bună confidențialitate și anonimitate online

Ați trimis datele voastre bancare prietenilor online? Folosiți adesea rețele Wi-Fi publice? Dacă da, este posibil să fi lăsat ușa larg deschisă hackerilor, mai ales dacă utilizați un hotspot Wi-Fi public.

Un VPN bun va folosi cea mai avansată criptare pentru a vă securiza datele. De asemenea, se va asigura că website-urile care vă gestionează datele nu vor putea vedea de unde provin, păstrându-vă anonimitatea cât mai mult posibil.

 

Răspunsul a fost util?

4 utilizatori au considerat informația utilă

Articole similare

Nu există articole